Style Sampler

Layout Style

Patterns for Boxed Mode

Backgrounds for Boxed Mode

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά


** Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι η ηλεκτρονική αίτηση κράτησης δεν εγγυάται την άμεση κράτηση του ραντεβού σας, καθώς αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα του ογκολόγου. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και το προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.


Κλείσιμο

COVID-19

Κορονοϊός COVID-19
Πληροφορίες και οδηγίες για ογκολογικούς ασθενείς

Τι είναι ο COVID-19;

Ο COVID-19 είναι ένα στέλεχος ιού, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan, στην επαρχία Hubei της Κίνας και εξαπλώνεται στους ανθρώπους από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η λοίμωξη από τον COVID-19 εμφανίζεται εντός δύο έως 14 ημερών μετά την έκθεση στον ιό. Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή, είτε σε συνδυασμό είτε ανεξάρτητα. Σπάνια υπάρχουν διάρροια και έμετοι.

Πώς μεταδίδεται ο ιός COVID-19;

Διαχέεται μέσω σταγονιδίων που προέρχονται από ένα μολυσμένο άτομο και φτάνουν ως απόσταση 2 μέτρων. Επίσης μεταδίδεται από μολυσμένες επιφάνειες που αγγίζει ένα άτομο (πχ. πόμολα, χρήματα κλπ) αν μετά ακουμπήσει τα μάτια ή τη μύτη του.

Πόσο καιρό χρειάζεται να εμφανιστούν τα συμπτώματα;

Από 2 μέχρι 14 ημέρες.

Πώς θεραπεύεται ο COVID-19;

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από αυτόν τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν υποστηρικτική φροντίδα όπως ξεκούραση, υγρά και αντιπυρετικά, προς ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει φροντίδα για την υποστήριξη της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων στο νοσοκομείο.

Υπάρχει εμβόλιο;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ωστόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγουν ταχύρρυθμη έρευνα που μπορεί να έχει αποτελέσματα με 8 – 12 μήνες.

Ογκολογικοί ασθενείς

 1. Όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο που προκαλεί καταστολή του αμυντικού συστήματος (πχ χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) είναι σε ομάδα ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ιδίως οι ηλικιωμένοι.

 2. Δεν προκαλούν όλα τα ογκολογικά φάρμακα του ίδιου βαθμού ανοσοκαταστολή, αλλά καλύτερα επικοινωνήστε με το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

 3. Όσοι ασθενείς λαμβάνουν ενεργό αντικαρκινική θεραπεία για σοβαρή νόσο επιβάλλεται να τη συνεχίσουν. Δεν υπάρχει καμία σύσταση για διακοπή της ενεργού θεραπείας, καθώς αυτό φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνο συνολικά για τους ασθενείς με καρκίνο από τη λοίμωξη με τον κορονοϊό. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που μπορεί να συζητηθεί με τον γιατρό σας η τροποποίηση της θεραπείας, πχ η διακοπή ή παράλειψη μιας θεραπείας που γίνεται για συντήρηση.

 4. Οι ασθενείς που προσέρχονται για θεραπεία πρέπει να μην συνοδεύονται από πάνω από ένα άτομο και αυτό μόνο αν είναι απαραίτητο. Τα ογκολογικά τμήματα λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψουν την διασπορά της ίωσης από ελέγχους στην είσοδο μέχρι κάθε λογής μέτρα αντισηψίας.

 5. Ασθενής με ΠΥΡΕΤΟ ή/και ΒΗΧΑ που έχει ραντεβού με τον ογκολόγο του, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του για να αναβληθεί το ραντεβού και να εκτιμηθεί αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα πρέπει να καλούν τον γιατρό τους για οδηγίες άμεσα και να ΜΗΝ έρχονται χωρίς ειδοποίηση στα ιατρεία.

 6. Οι ασθενείς που έχουν ογκολογικό ιστορικό αλλά ΔΕΝ υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή άλλη ανοσοκατασταλτική θεραπεία στην πλειοψηφία τους ΔΕΝ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά μπορεί να είναι σχετικά πιο ευπαθείς από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Για τους ασθενείς αυτούς, οι προγραμματισμένοι έλεγχοι ρουτίνας μπορούν στην παρούσα φάση να αναβληθούν αν δεν υπάρχει κάποια υποψία υποτροπής ή να γίνουν μέσω τηλεϊατρικής (σε συνεννόηση με τον ογκολόγο τους πχ μέσω skype)

Προφυλάξεις και πρόληψη για όλους τους ασθενείς και τους συνοδούς:

 1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

 2. Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

 3. Καλύψτε τον βήχα σας ή το φτέρνισμα σας με ένα χαρτομάντηλο το οποίο στη συνέχεια θα πετάξετε.

 4. Τα καθαριστικά οικιακής χρήσης και μαντηλάκια είναι αποτελεσματικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση αντικειμένων και επιφανειών που αγγίζουμε συχνά.

 5. Μείνετε περιορισμένοι στο σπίτι, μακριά από κοινωνικές επαφές και αποφύγετε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.

 6. Αποφεύγετε οπωσδήποτε τη στενή επαφή (σε απόσταση 2 μέτρων) με όποιον έχει συμπτώματα .

 7. Αν οι ίδιοι εμφανίσετε συμπτώματα, παραμείνετε σπίτι και επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον γιατρό σας. Για ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται παρέμβαση. Αν τα συμπτώματα σας γίνουν πιο έντονα (πχ δύσπνοια) επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή/και τον ΕΟΔΥ στο 1135 για οδηγίες.

 8. Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε να κάνετε τις απαραίτητες εργασίες (ψώνια, τράπεζες κλπ.) τηλεφωνικά/ηλεκτρονικά, αν δεν υπάρχει κάποιος άμεσος φροντιστής.

 9. Προτιμήστε την ηλεκτρονική/τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους σας.

 10. Ανακαλύψτε ευχάριστους τρόπους για να γεμίσετε το χρόνο σας στο σπίτι καθώς όλοι μας θα πρέπει για τις επόμενες εβδομάδες να περιορίσουμε κάθε έξοδο. Η τεχνολογία έχει δώσει πολλές επιλογές επικοινωνίας και διασκέδασης και από το σπίτι πλέον.

 11. Η χρήση μάσκας είναι αμφιλεγόμενη. Είναι επιβεβλημένη για όποιον έχει συμπτώματα καθώς περιορίζει τη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό, αν νοσεί αλλά η προληπτική χρήση μάσκας από τους ογκολογικούς ασθενείς δεν έχει φανεί να αποτρέπει τη λοίμωξη και δεν συστήνεται από όλους τους γιατρούς.

 12. Είναι η ώρα να δείξουμε όλοι τη μέγιστη ατομική ευθύνη και να προστατέψουμε ο ένας τον άλλο, και πιο πολύ όλους τους ευπαθείς συνανθρώπους μας σε αυτή τη δύσκολη ώρα.

Πρόσθετες πηγές πληροφοριών

Υπουργείο Υγείας:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6652-odhgies-prostasias-apo-anapneystikh-loimwksh-apo-to-neo-koronaio

Νοσοκομείο Υγεία:

https://www.hygeia.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-ton-neo-koronoio/?fbclid=IwAR3jSeLR4sN9zLSCw8gn7NGjLDFEB-Z8mwDQR5JyEezoS_4NZS_6D77ccRU

Για τους συναδέλφους ογκολόγους και αιματολόγους, περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν και στις επιστημονικές εταιρείες:

https://www.asco.org/sites/new-www.asco.org/files/content-files/blog-release/pdf/COVID-19-Clinical%20Oncology-FAQs-3-12-2020.pdf?cid=DM4727&bid=39522762&fbclid=IwAR0a8MBMyYeHSjh8sYL3QnfL94MNamg1wVmc_bVEW4kfNLbNyisz89HDte4

http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioNotizieNuovoCoronavirus.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=dalministero&id=4200&fbclid=IwAR3oz82SAn1-sXiiA6OkYQ1kuGrrYyKg4aVdlWf3PiB6PyAdMr9eptIS5rE

μερικά ενδιαφέροντα sites για τις ώρες στο σπίτι….

https://almaradio.gr/eikoniki-episkepsi-se-mouseia/?fbclid=IwAR2yjW7YXYIP4IhpdVmIO32roy8jDGNvn5jISmWs_15Bubd3KNeDzyIYzB4

https://www.in2life.gr/culture/book/article/1001159/poy-tha-vro-dorean-vivlia.html?fbclid=IwAR16VACT26ViDvbM5gYRCMmfhrIJSlmEXpbXEDnMv5cxHHR783elgN6afyQ

https://www.coursera.org/collections/popular-free-courses?fbclid=IwAR2cM7XKEYJJSPqKUaupEvOFLtEMtmYIPqz_c8sNax7wSe5WYeRT190dBkU