Πρόληψη Παρενεργειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και η τρέχουσα έρευνα έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σήμερα, να καθίστανται μακροχρόνια επιζώντες που μεταβαίνουν από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή και αργότερα στην τρίτη ηλικία. Αυτό ισχύει για ασθενείς με πολλούς τύπους καρκίνων που διαγιγνώσκονται πρώιμα και υποβάλλονται σε αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές θεραπείες.
Η γονιμότητα δεν απειλείται από όλα τα είδη αντικαρκινικών θεραπειών., εντούτοις μερικές την επηρεάζουν. Συνεπώς η ικανότητα απόκτησης βιολογικών απογόνων αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί πριν αρχίσει η θεραπεία.
Εκτός από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην ιατρική, οι πρόσφατες εξελίξεις του νομικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα επιτρέπουν τώρα στους ασθενείς να προγραμματίσουν τη διατήρηση της γονιμότητάς πριν από την έναρξη της θεραπείας τους.
Στη Πρότυπη Ογκολογική Ομάδα, οι ειδικοί μας θα επισημάνουν τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν για τους άνδρες και τις γυναίκες σε κάθε περίπτωση και θα υποστηρίξουν τη λήψης της απόφασης του ασθενούς. Αυτές οι διαδικασίες διεξάγονται σε εξειδικευμένα κέντρα και οι ασθενείς ενθαρρύνονται να διεξάγουν τη δική τους έρευνα σχετικά με το ιστορικό επίδοσης και το κόστος αυτών των κέντρων.
Ορισμένα, αν και όχι όλα, τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα επηρεάζουν τα κύτταρα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών ή σε ολική απώλεια μαλλιών, ανάλογα με τη θεραπευτική αγωγή. Η αλωπεκία συνήθως εμφανίζεται 2 έως 3 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση χημειοθεραπείας. Πιο αισθητή είναι η πτώση των τριχών της κεφαλής, αλλά μπορεί να επηρεαστεί ή να επιβραδυνθεί η τριχοφυία και στο υπόλοιπο σώμα. Η τριχόπτωση αναμένεται να είναι προσωρινή, και τα μαλλιά ξαναβγαίνουν μετά το τέλος της χημειοθεραπείας. Τα μαλλιά αποκτούν παρόμοιο χρώμα με πριν, αν και μερικές φορές μπορεί να έχουν διαφορετική υφή όταν ξαναβγούν.
Η χρήση των κασκών ψύξης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται και τη διάρκεια της θεραπείας. Οι κάσκες προκαλούν σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτός ο σπασμός θεωρείται ότι μειώνει την ποσότητα του φαρμάκου χημειοθεραπείας που φτάνει στα κύτταρα των τριχοθυλακίων. Το κρύο επίσης μειώνει τη δραστηριότητα των τριχοθυλακίων και τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά στη χημειοθεραπεία, η οποία στοχεύει σε ταχέως διαιρούμενα κύτταρα.