Αξιολόγηση Κινδύνου Κληρονομικού Καρκίνου
Οι εξελίξεις στη γενετική έρευνα έχουν δώσει στον ογκολογικό ασθενή και στην οικογένειά του ένα σημαντικό εργαλείο που αφορά στην κατανόηση και αξιολόγηση των κινδύνων για ορισμένους όγκους, που βασίζεται στην επιστημονική αντίληψη της γενετικής τους διαμόρφωσης. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις και να προσδιορίσουν εάν το άτομο έχει κληρονομική προδιάθεση που μπορεί να τον θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Οι γενετικοί έλεγχοι δεν προβλέπουν με 100% βεβαιότητα εάν το άτομο θα αναπτύξει καρκίνο ή όχι. Ωστόσο προσδιορίζουν μια εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το άτομο και ο γιατρός του για να υποστηρίξουν τις κρίσιμες ιατρικές αποφάσεις και τις αποφάσεις για τον τρόπο ζωής, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου και να υποδείξουν τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον καρκίνο όταν είναι περισσότερο θεραπεύσιμος.
Δεν χρήζουν όλοι οι άνθρωποι γενετικού ελέγχου. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να σκεφτεί τη γενετική εξέταση εάν αυτός/αυτή ή μέλος της οικογένειάς του είχε τα εξής:
Οι γενετικές εξετάσεις περνούν από τρεις φάσεις: