Style Sampler

Layout Style

Patterns for Boxed Mode

Backgrounds for Boxed Mode

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά


** Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι η ηλεκτρονική αίτηση κράτησης δεν εγγυάται την άμεση κράτηση του ραντεβού σας, καθώς αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα του ογκολόγου. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και το προσωπικό μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.


Κλείσιμο

Ηπατοκυτταρικός Καρκίνος

  • Home
  • Ηπατοκυτταρικός Καρκίνος


Ηπατοκυτταρικός Καρκίνος

Ορισμός
Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος αποτελεί τον συχνότερο πρωτοπαθή κακοήθη όγκο του ήπατος.

Αιτιολογία

Η κίρρωση αποτελεί ανεξάρτητο και ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο.Στην αιτιολογία της κίρρωσης περιλαμβάνονται η χρόνια ηπατίτιδα Β και C , ο χρόνιος αλκοολισμός και λιγότερο συχνά η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η αυτοάνοση χρόνια ενεργός ηπατίτιδα , η αιμοχρωμάτωση και η νόσος του Wilson.Η αφλατοξίνη Β (μεταβολίτης από μύκητες σε τροφές) έχει επίσης ενοχοποιηθεί για την παθογένεση της κίρρωσης και συναντάται κυρίως σε χώρες της Αφρικής.

Συμπτώματα – Διάγνωση

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κοιλιακούς πόνους, καταβολή δυνάμεων, ανορεξία, απώλεια βάρους , ανεξήγητους πυρετούς και διάταση της κοιλιάς από ασκιτικό υγρό. Στα κλινικά ευρήματα που θέτουν την υποψία της νόσου περιλαμβάνονται η διόγκωση του ήπατος και του σπληνός ενώ στα εργαστηριακά ευρήματα μπορεί να παρατηρηθούν πολερυθραιμία( υψηλή τιμή αιματοκρίτη) και υπογλυκαιμία.

Η ταχεία και ανεξήγητη επιδείνωση της κλινικής εικόνας ενός ασθενούς με ιστορικό κίρρωσης πρέπει πάντα να θέτει την υπόνοια ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.
Αύξηση της τιμής της α1-εμβρυικής σφαιρίνης (α-φετοπρωτείνη) παρατηρείται σε ποσοστό έως 70% των ασθενών και η διάγνωση τεκμηριώνεται εφόσον διαπιστωθεί εστιακή βλάβη στο ήπαρ με αξονική τομογραφία άνω κοιλίας ή υπό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο και γίνει βιοψία.

Τιμή α-φετοπρωτείνης άνω του 50 ng/ml είναι σχεδόν παθογνωμονική για την ύπαρξη ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική εξαίρεση είναι αδύνατη ενώ ο χημειοεμβολισμός και η χρήση ραδιοσυχνοτήτων έχουν συχνά καλά αποτελέσματα. Η χημειοθεραπεία δεν έχει τεκμηριωμένη θετική επίδραση στην προχωρημένη νόσο ενώ η πρόσφατη προόδος σε μοριακό επίπεδο απέδειξε οτι η μονοθεραπεία με sorafenib (αναστολέας τυροσινικής κινάσης) αποτελεί την θεραπεία εκλογής της μεταστατικής νόσου καθώς βελτιώνει την συνολική επιβίωση με βάση τις κλινικές μελέτες. Η ανοσοθεραπεία επίσης είναι πολλά υποσχόμενη επιλογή.


← Επιστροφή στη βάση γνώσεων